Plody arónie majú blahodarný vplyv na krvný obeh, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Odporúčajú sa pri arteroskleróze. Prospešné sú aj pri cukrovke – obsahujú totiž prírodný sorbit – sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Cenný je nielen obsah vitamínov, ale aj bioflavonoidov, rutínu pre pevné cievy, ktoré sa z plodov extrahuje na výrobu liečiv, ďalej železa, jódu, fluóru, mangánu a ďalších mikroelementov, nevyhnutných pre pevné zdravie a vitalitu.
Plody arónie (malvice) sú bohatým zdrojom polyfenolických zlúčenín, minerálnych látok (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, mangán, jód a bór), vitamínov (A, B, C, E, K a P) a trieslovín. Od ostatného ovocia sa líši vysokým obsahom sorbitolu a polyfenolických látok.
Polyfenolické zlúčeniny sú zodpovedné za úžasné liečivé účinky arónie. Arónia má oproti čučoriedkam a brusniciam vyšší obsah týchto zlúčenín (polyfenolické kyseliny, prokyanidiny, anthokyany a flavonoly). Obsah týchto zlúčenín je závislý na rôznych faktoroch napr. lokalita rastu, obdobie zberu a spôsob spracovania.
Sorbitol je prírodné sladidlo, ktoré je vhodné pre diabetikov. Má polovičnú sladivosť než bežný cukor a v organizme sa mení na fruktózu. (Diabetik by si ho mal zarátať do denného príjmu sacharidových jednotiek (SJ). 12 g sorbitolu = 1 SJ. Pre zaujímavosť treba uviesť, že aj 12 g repného cukru = 1 SJ. Sorbitol má ale oproti cukru nižší glykemický index. To znamená, že glykémia – hladina krvného cukru po ňom stúpa pomalšie.)
Plody možno konzumovať priamo ako aj použiť pri príprave pokrmov ako náhradu za čučoriedky, na výrobu štiav, džemov.
Šťava z bobúľ má trpkasto trieslovinovú chuť s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov.
Arónia sa používa aj na výrobu príchutí alebo potravinárskych farbív do nápojov alebo jogurtov, napríklad miesto košenilovej červene. Plody arónie čiernoplodej sú spracovávané na výrobu vína. Rastúci záujem spotrebiteľov o zvýšenie príjmu potravinových doplnkov s antioxidačnými schopnosťami z rastlinných zdrojov, ako sú farebné bobuľovité či citrusové plody, zelenina, obilniny a korenie predznačuje potenciálnu hodnotu ARÓNIE stať sa FUNKČNOU POTRAVINOU – NUTRICIENTOM
Arónia ako bohatý zdroj antioxidantov môže byť prospešná v prevencii ochorení spôsobených oxidačným stresom. Medzi prípadmi, kde sa podľa hodnotenia predbežných výsledkov ukazujú výhody antokyánov v arónii, sú napríklad kolorektálny karcinóm (Lala et al. 2006), kardiovaskulárne choroby (Bell&Gochenaur 2006), chronické zápaly (Han et al. 2005), žalúdočné poruchy (peptický vred) (Valcheva-Kuzmanova et al. 2005), zápal oka (uveitída) (Ohgami et al. 2005) a pečeňové zlyhanie (Valcheva-Kuzmanova et al. 2004). Pri meraní antioxidačnej schopnosti – kapacity absorpcie kyslíkových radikálov – vykazuje arónia jednu z najvyšších doteraz zaznamenaných hodnôt.
Plody arónie majú vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov. Arónia je predmetom záujmu vedcov vďaka svojmu tmavo purpurovému, takmer čiernemu sfarbeniu, ktoré vzniká vysokým obsahom fenolových zlúčenín, najmä antokyánov. Celkový obsah antokyánov je 1 480 mg na 100 g čerstvých bobúľ a proantokyanidinov 664 mg na 100 g. Obe hodnoty patria k najvyšším meraným množstvám v rastlinách (údaj k: jar 2009).
Analýzou antokyánov v arónii sa zistili tieto jednotlivé chemické látky (vyskytujúce sa v rastlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeínové kyselina, quercetin, delfinidín, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všetky sú zo skupiny flavonoidov. Sú to fenolové antioxidanty.
Podľa dostupných informácií rastliny produkujú pigment hlavne v šupke bobúľ na ochranu semien proti ultrafialovému žiareniu. Absorpciou UV žiarenia v ultrafialovo-purpurovom spektre pigmenty filtrujú intenzívne slnečného svetlo, a zohrávajú úlohu v ochrane zárodku pred poškodením. Žiarivo farebné pigmentácie tiež priťahujú vtáky a zvieratá ku konzumácii ovocia a rozširovaniu semien v ich truse.
Antokyány prispievajú nielen k natrpklej chuti (čo odrádza škodcov a infekcie), ale tiež zabezpečujú aj mimoriadnu antioxidačnú silu, ktorá čelí oxidačnému stresu v ovocí počas fotosyntézy.