Zrelé plody môžu byť konzumované v čerstvom stave. Najchutnejšie sú od Septembra. Dostatočným množstvom je jesť asi 30 bobúľ za deň.
Toto množstvo stačí na dennú potrebu vitamínu P a ďalších aktívnych látok z tohto ovocia.
Najdôležitejším produktom Arónie sú ovocné šťavy lisované za studena, následne jemne pasterizované pri 85 °C. Životnosť takto vyrobenej ovocnej šťavy sú až dva roky.
Šťavu odporúčame piť maximálne trikrát za deň po 50 ml (pól deci). Najvhodnejšie je toto množstvo rozriediť s cca. 2 decilitrom (200 ml) vody.
Šťava Arónie je vhodná ako prevencia proti závažným ochoreniam pečene a ďalších orgánov a tráviaceho traktu. Šťava Arónie je najsilnejším prírodným antioxidantom.
Šťava Arónie je vhodná ako prevencia proti závažným ochoreniam pečene a ďalších orgánov a tráviaceho traktu. Šťava Arónie je najsilnejším prírodným antioxidantom.
Pre zdravých ľudí s účelom prevencie odporúčame vypiť 30-50 ml zriedeného džúsu napríklad dve hodiny po jedle. Konzumácia šťavy z Arónie umožňuje dlhý a zdravý život.
Plody Arónie môžu byť aj sušené a skladované na čaj.
Pestovanie
Sirup, džem, želé, doplnok ovocných jogurtov, kompóty, zmiešané ovocné džúsy napríklad s jablkom, pomarančom alebo iných ovocí.
Z Arónie sa môže vyrábať aj víno alebo brandy.
Aktívne a výživné látky v týchto prípadoch sa zachovajú na 100%. Jarabina čierna je “liekom” vo forme jedla.
V ľudovej medicíne sa Arónia používa hlavne ako za studena lisovaná ovocná šťava alebo sirup.
Z jedného kilogramu čerstvého, nepoškodeného ovocia získame 500 – 600 ml hustej šťavy tmavej, takmer čiernej farby, ktorá je konzervovaná pasterizáciou v sklenených nádobách.
Takáto šťava sa používa zriedená vo vode, čaji alebo inej ovocnej šťave. Koncentrovanú, za studena lisovanú šťavu je nutné používať s opatrnosťou, rovnako ako ostatné liečivé rastliny.
Maximálnu dávku odporúčame trikrát denne po 50 mll.
Na jeseň môžu byť pozbierané aj listy Arónie, ktoré sa sušia a používajú na prípravu čaju.